Dierdonk

Met de bouw van onze wijk Dierdonk werd in 1993 gestart. De opzet van de wijk is ruim en groen. De jaren ’30 van de 20e eeuw vormden de inspiratie voor deze wijk. Dierdonk heeft een dorpskarakter en telde in 2005 ruim 5000 bewoners. Ten zuiden van Dierdonk liggen de Bakelse Bossen, en ten zuiden daarvan ligt de wijk Rijpelberg.

Helmond, 1998

De gemeente Helmond haalt de landelijke pers. De nieuwe wijk Dierdonk blijkt, na aanvankelijke scepsis, een groot succes. De wijk voor midden- en hogere inkomens werd geprojecteerd in een onaantrekkelijk woongebied. De gemeente begon een publiek-private samenwerking met het Bouwfonds, dat grondig marktonderzoek verrichte en de wensen van potentiële bewoners inventariseerde. Het resulteerde in een tuinstad van 2000 woningen in de stijl van de jaren dertig. Architectuurcritici vonden het niks, maar moesten toegeven dat de wijk veel minder kil en onherbergzaam was dan andere nieuwbouwwijken. Kopers en bewoners waren wild enthousiast.

Burgemeester van Elk over Dierdonk:
Kwaliteit in plaats van kwantiteit

“Na de afsluiting van de Groeistadperiode van Helmond,” vervolgt Van Elk, “hebben we nog eens goed geanalyseerd of we er nu in alle opzichten op waren vooruitgegaan. Eén aspect viel toen toch wel tegen. Er was wel een stijging van het gemiddelde inkomen per inwoner, maar toch niet in de mate waarop wij eigenlijk hadden gehoopt. Omdat we toen niet meer aan de kwantiteit van gemiddeld duizend woningen per jaar vastzaten, hebben we besloten om vanaf dat moment uitsluitend nog voor kwaliteit in plaats van kwantiteit te gaan. Bij nieuwe projecten wilden we alleen nog het beste hebben en precies dat waarvan wij vonden dat de stad het nodig had. Als daar van de zijde van beleggers geen belangstelling voor was, dan zouden we zo’n project maar eens even laten liggen en het zeker niet op een kwalitatief mindere manier gaan invullen.” De gemeente besloot ten aanzien van het kwaliteitsstreven zelf het goede voorbeeld te geven. Aan de oostzijde van de stad was destijds een nieuw uitbreidingsplan aan de orde, Dierdonk, waar – in de stijl van de jaren dertig – uitsluitend woningen voor de vrije sector zouden worden gebouwd. De gemeente deed tal van voorinvesteringen in het gebied, nog voor er grond was uitgegeven, om de openbare ruimte voor potentiële kopers zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Het renteverlies door deze voorinvesteringen werd voor lief genomen. “Dat was natuurlijk een gok,” zegt Van Elk, “maar die gok is buitengewoon goed uitgevallen. We zijn daar in een publiek-private samenwerking met Bouwfonds aan begonnen en dat ging zo goed dat we vier jaar eerder dan geprognostiseerd alle grond daar hadden uitgegeven. Daardoor maakten we het renteverlies door de voorinvesteringen weer helemaal goed en is Dierdonk uiteindelijk ook uit exploitatie-overwegingen een goede greep geweest.”

De Helmondse wijk Dierdonk bestaat vijftien jaar.

Op zaterdag 31 mei 2008 werd de nieuwe fontein geopend in het Dierdonkpark. De openingshandeling werd verricht door de Helmondse wethouders Houthooft en Yeyden. Wethouder Stienen hees tegelijkertijd de Dierdonkvlag in de mast boven Chez René. De fontein en het evenement is tot stand gekomen met hulp en bijdragen van de bewoners van Dierdonk en verschillende donateurs. De feestelijke dag begint om 13.00 uur met een muzikale rondgang door de wijk.

Plattegrond Dierdonk

Plattegrond Dierdonk

1 Response to Dierdonk

 1. Marijn Koppens schreef:

  Beste Dierdonk redactie,
  Ik ben op school bezig met een project over Dierdonk. Ons project gaat over verschillende zaken rondom dierdonk, zoals waarom het gebouwd was, door wie, hoe, wanneer, hoe de bouw verliep. Misschien hebben jullie zelfs grafieken of andere informatieve gegevens? Links zijn ook altijd fijn.

  B.V.D.
  groetjes, Marijn Koppens.
  Dr-knippenbergcollege.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.