Welkom bij Buurtpreventie
U maakt een wandelingetje door de buurt en plots valt het op: een lantaarnpaal werkt niet meer, het bovenraampje bij de buren staat open, een woning is al enige tijd niet onderhouden, of er ligt veel zwerfvuil op een straathoek. Het zijn simpele voorbeelden. Als betrokken buurtbewoner bij het buurtpreventieteam kunt u hier iets aan doen. Als al deze zaken aangepakt worden, wordt uw buurt een stuk veiliger en daarmee aangenamer om in te wonen. M.a.w. “Buurtpreventie dierdonk wat kunt u betekenen”.
Buurtpreventie dierdonk wat kunt u betekenen?
U bent vooral de ogen en oren van de buurt. De buurtbewoners zien immers als eerste wanneer een situatie om aandacht vraagt. Zo voorkomen we met z’n allen problemen en woont u met nog meer plezier in uw buurt. Een veilige buurt is een buurt die leeft. Waar u uw buren kent en waar geregeld activiteiten plaatsvinden. Daaraan kunt u zelf bijdragen. Dit kan op verschillende manieren.
- Een schone buurt is niet alleen prettig om in te wonen, maar het zorgt ook voor minder vandalisme. Vandaar dat in veel buurten bewoners een schoonmaakactie organiseren.
- Door samen activiteiten te organiseren, leren buurtbewoners elkaar beter kennen.
Dat is gezellig en het is daardoor ook makkelijker om elkaar aan te spreken als er iets voorvalt.
- Inbrekers liggen altijd op de loer. Om de veiligheid te vergroten let u bijvoorbeeld op goed hang- en sluitwerk, zorgt u voor verlichte achterpaden en voorziet u de achterom van een gezamenlijke poort.
- Het veiligheidsgevoel in buurten neemt toe als buurtbewoners elkaar snel kunnen bereiken. WhatsApp-groepen helpen daarbij.
Om te zorgen dat buurtpreventie levend blijft, komt uw team regelmatig bij elkaar om over de vorderingen en nieuwe acties te spreken. Ook informeert u regelmatig de medebewoners over ontwikkelingen in uw buurt.
Bent u dé straatcoördinator?
Een straatcoördinator is hét aanspreekpunt voor de buurtbewoners. Als u graag met mensen om gaat, is dit een erg leuke en dankbare taak. Samen met uw buurtbewoners signaleert u problemen en organiseert u activiteiten. Ook verwelkomt u nieuwe buren en informeert hen over het buurtpreventie-team. Kortom u bent hét gezicht van de straat! Een goede straatcoördinator is bekend bij iedereen in de buurt, vindt organiseren leuk en heeft daarnaast ook tijd om deze taken in te vullen.
Veel succes!
Neem de informatie rustig door en neem bij vragen contact op met één van de betrokkenen. Maar het allerbelangrijkste bij buurtpreventie is: dóen! Ga samen voor een buurt waar u trots op kunt zijn. Voorwaarden voor succes zijn: betrokkenheid, een actieve houding en het (her)kennen van mensen in de buurt. Want als iedereen zijn of haar schouders eronder zet en de ogen en oren van de buurt wil zijn, woont u straks fijn in uw eigen buurt: schoon, verzorgd en vooral veilig!
Wie zijn betrokken bij de start van uw buurtpreventieteam?
Wie staan er voor u klaar?
Het buurtpreventieteam is een initiatief van meerdere partijen. In de eerste plaats, uiteraard, de buurtbewoners zelf. Maar u kunt het niet alleen. Daarom wordt u bij de activiteiten in de wijk ondersteund door onder meer de Politie, LEV-groep, Wijkraad en Gemeente Helmond.
- De bewoners
Misschien bent u de initiatiefnemer, of heeft iemand uit de buurt u gevraagd om mee te werken aan een buurtpreventieteam. Op dat moment is er nog wel een aantal stappen te zetten. Jullie vormen een bestuur, wijzen straatcoördinatoren aan, stellen een actieplan op, vragen subsidie aan en stemmen het plan af met de Wijkraad.
- De wijkagent en de opbouwwerker
De wijkagent en opbouwwerker van de LEV-groep ondersteunen uw initiatief van harte en staan voor u klaar. Ze helpen bijvoorbeeld bij het zoeken naar straatcoördinatoren en bestuursleden en begeleiden u bij het maken van een actieplan. Ook zijn ze regelmatig aanwezig bij bijeenkomsten en geven ze informatie door aan partners als dat nodig is. Zo kan er snel actie ondernomen worden.
- De wijkraad
De wijkraad ondersteunt en adviseert het buurtpreventieteam. Ook ontvangt deze raad de startsubsidie (maximaal € 500,00) waarvan u gebruik kunt maken. Daarnaast houdt de wijkraad een jaarlijks voortgangsgesprek met het buurtpreventieteam over uitgevoerde en nieuwe acties.
- Gemeente Helmond
De gemeente is verantwoordelijk voor het buurtpreventiebeleid. Zij stelt voorwaarden aan het buurtpreventieteam. Voldoet u aan die voorwaarden, dan ontvangt u als project de subsidie via de wijkraad. Die subsidie is met name bedoeld voor het organiseren van activiteiten én de aanschaf van buurtpreventiebordjes. Hierop staat de tekst ‘Let op buurtpreventie’. Zo weet iedereen dat de buurtbewoners samen voor een veilige buurt zorgen.
Verder wordt uw buurtpreventieteam opgenomen op de Helmondse buurtpreventiewebsite.
Buurtpreventie is actief werken aan veiligheid in uw eigen buurt.
Vragen?
U kunt met vragen altijd terecht bij uw wijkagent of uw opbouwwerker van de LEV-groep. Uw wijkagent kunt u vinden op www.politie.nl/mijn buurt.
Uw opbouwwerker kunt u bereiken via www.levgroep.nl
Kijkt u voor meer informatie ook eens op de volgende websites:
www.buurtpreventiehelmond.nl , www.helmond.nl/buurtpreventie en www.ditisonzewijk.nl
beste dierdonkers,
het is algemeen bekend dat een inbreker nou eenmaal een hekel heeft aan licht in het donker, of dat nou een lamp met sensor is of in het algemeen de lamp die brand. het zijn kleine handelingen die je als bewoners kunt doen. kijk vooral naar plekken waar men gemakkelijk kan “gluren” of zelfs naar binnen kan, als je die kwetsbare plekken verlicht in het donker maak je het een inbreker al een heel stuk moeilijker! kies uiteraard wel voor een energiezuinige lamp.
zie je een defecte lantaarnpaal? geef deze door aan de gemeente zodat deze gemaakt word. ook hierbij geld dat straatverlichting veel bijdrage levert aan ons veiligheidsgevoel en een goed verlichtte straat is niet aantrekkelijk voor (auto)dieven. doorgeven kan heel gemakkelijk via deze link: https://dloket.helmond.nl/loket/producten-en-diensten/meldingen-leefomgeving-openbare-ruimte
met deze kleine toevoeging aan de bovenstaande lijst houden we samen Dierdonk veilig, ook s’nachts!