Wij delen graag de brief Gemeente met u:
Op 27 februari jl. stuurden wij u raadsinformatiebrief nr. 30 met informatie over de winkellocatie afgebrande AH in Dierdonkpark. Als vervolg hierop geven wij u in deze brief een actueel overzicht over de verschillende ontwikkelingen.
Ontwikkelingen rondom supermarkt Dierdonk en rol gemeente
Wij begrijpen dat de wijk graag een winkel terug wil. Het moge ook duidelijk zijn dat het college geen oplossingen kan forceren. Noch op korte noch op (middel)lange termijn. Het is per slot van rekening een collectieve opgave waarin verschillende partijen in gezamenlijkheid zullen moeten optrekken. We hebben waar nodig en gewenst overleg met betrokken partijen, waaronder de eigenaar van het afgebrande AHpand.
Deze heeft aangegeven dat hij geen mogelijkheden ziet om op die plek rendabel een toekomstbestendige supermarkt terug te bouwen, gezien de maximale omvang van de locatie en de te realiseren oppervlakte van een supermarkt. Hierover hebben wij als gemeente ook advies gevraagd bij de Regionale Adviescommissie Detailhandel (RACD) van het Stedelijk Gebied Eindhoven (SGE). Het advies van de RACD bevestigt dit beeld. De conclusie van de RACD is dat het hoogst onwaarschijnlijk is dat in de huidige economische markt op deze locatie een rendabele supermarkt, full-service of andere vorm, terugkomt.
Wij hebben de eigenaar desondanks aangegeven dat het zeer gewenst is dat er toch een winkel/supermarkt voor dagelijkse boodschappen terugkomt in Dierdonk. Er is enige interesse in de markt om een supermarkt te starten. De eigenaar opperde dat er wellicht op een andere plek in Dierdonk een supermarkt mogelijk is die vanwege ligging en omvang van het perceel beter rendabel te maken is, die een groter bereik heeft. Tegelijk vinden er verkenningen plaats of er op kortere termijn een tijdelijke vorm van een winkel mogelijk zou zijn. Dit zou enkel interessant zijn voor een winkelketen, als er ook zicht is op een permanente vestiging.
Update andere ontwikkelingen rond de supermarktlocatie Dierdonk
Wij hebben op verzoek van de wijkraad verkenningen gedaan naar enkele alternatieven. Dit zijn een losstaande pinautomaat, een pakketkluis en een standplaats of enkele marktkramen. Een pinautomaat past niet binnen het beleid van Geldmaat. Die komt er alleen als er binnen 5 kilometer geen is. Maar die zijn er wel (2): in winkelcentrum De Bus en in de Geysendorfferstraat. Én als er een winkel nabij is, hetgeen niet (meer) zo is. Een pakketkluis onderzoeken we nader. Een standplaats zoals in andere wijken, met fastfoodaanbod, heeft niet onze voorkeur. De reden is dat er al een horecagelegenheid is, de cafetaria in Dierdonkpark. We verkennen nog of een vorm van mini-markt bedoeld voor ontmoeting en versboodschappen mogelijk zou zijn, ook in afstemming met de wijkraad. Tot slot bereidt de eigenaar nieuwe maatregelen voor om te voorkomen dat er regenwater onder de voordeur het afgebrande pand uitloopt. Een eerder genomen maatregel bleek niet afdoende.
Wij stemmen regelmatig af met de wijk(raad)
Wij hebben zoveel als kan en nodig is contact met de wijkraad, ook voor het uitwisselen van praktische informatie. Wij hopen dat u met deze informatie een actueel beeld gekregen heeft van de diverse ontwikkelingen rond de afgebrande supermarkt in Dierdonk.