Zorg Samen Wijk

Zorg Samen Wijk Dierdonk

Toen onze mooie wijk bedacht en gebouwd werd, lag het accent vooral op de architectonische en stedenbouwkundige aspecten. En dat met succes! Van heinde en verre kwamen ontwikkelaars en ambtenaren kijken naar het resultaat. Elke week reden er wel bussen rond, vol met belangstellenden.

En ook wij, als bewoners, genieten elke dag opnieuw van de mooie huizen in een ruim opgezette wijk; gazons en schitterende waterpartijen.

De samenstelling van de bewoners is in eerste instantie bepaald door het idee dat Helmond een wijk moest hebben die een grote aantrekkingskracht heeft voor mensen die in het bedrijfs- en overheidsleven kaderfuncties kunnen vervullen.

Deze wens werd mede ingegeven door het idee dat de stad wat meer cachet zou krijgen. Immers door de ontwikkelingen in het verleden kenmerkte Helmond zich als een plaats met zeer veel lager opgeleide mensen.

Dierdonk bleek óók een grote aantrekkingskracht te hebben voor autochtone Helmonders die al eerder een huis bezaten en door de gunstige ontwikkeling van de huizenmarkt in staat waren om naar Dierdonk te verhuizen.

Dit alles heeft geleid tot een woonwijk die nagenoeg geheel uit koopwoningen bestaat. De bewoners zijn zeer ijverig en werken vaak met hun partners of ze horen tot de groep gepensioneerden die als midden-40er of nog ouder, hun nieuw gekochte huis in Dierdonk betrokken. Dit in combinatie met weinig middenstand in de wijk, heeft tot gevolg dat er geen sterk wijkgevoel ontstaan is.

Een ander aspect is dat men vergeten is voorzieningen voor de opgroeiende jeugd te ontwikkelen.

In vergelijking met de andere wijken in Helmond steekt Dierdonk daarom op sociaal-cultureel gebied maar schraal af.

Wij zijn echter niet van plan om bij de pakken neer te gaan zitten!

Onze wijk heeft meer dan voldoende potentie om het tij te keren.

Wij kunnen dat bereiken door onze situatie in kaart te brengen en te inventariseren wat de mogelijkheden én behoeften zijn. Op die manier verzamelen we de nodige informatie om Dierdonk opnieuw op als een goed functionerende participatiewijk op te bouwen. Het begint natuurlijk bij ons, ‘de wijkbewoner’.

De wijkraad van Dierdonk heeft een werkgroep in het leven geroepen. Deze werkgroep bestaat uit vertegenwoordigers van de jeugdwijkraad; de commissie Zorg Samen Wijk Dierdonk en professionele dienstverleners. Zij ontwikkelen samen een plan waarmee de wensen, mogelijkheden en behoeften van de Dierdonkers in kaart gebracht kunnen worden. Ook beraden zij zich op de mogelijkheden om de knelpunten onder de aandacht van onze Bestuurders te brengen, zodat die passende maatregelen kunnen nemen.

Namens de commissie Zorg Samen Wijk Dierdonk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.