Ook Dierdonk heeft nu een AED netwerk
Een dekkend AED-netwerk is van levensbelang:
In Dierdonk zijn door de gemeente Helmond 3 AED’s geplaatst op de volgende locaties:
Huisartspraktijk Boszicht
Bakelsedijk 264
5703 JJ Helmond
0492-724872
Hulpverleners actief 80
Medisch Centrum Dierdonk
Waterleliesingel 16-22
5709 PD Helmond
0492-512723
Hulpverleners actief 83
Ride Wine Dine
Coendersberglaan 17
5709MA Helmond
Hulpverleners actief 81
De locatie op de Bakelsedijk vindt u misschien wat vreemd, maar hierdoor dekken we een groter gebied ook buiten Dierdonk. De gemeente wil de AED zo efficiënt mogelijk plaatsen.
In tegenstelling tot eerdere berichten blijkt Dierdonk over voldoende burger hulpverleners te beschikken. Dit is fantastisch. De geregistreerde burgerhulpverleners kunnen op de HartslagNu app precies zien hoeveel burgerhulpverleners er actief zijn in een bepaalde cirkel en dit ziet er goed uit in “ons” Dierdonk. Maar, hoe meer hoe beter, dus meld je aan!
Burgerhulpverlening: Hoe werkt het in Nederland en dus nu ook in Dierdonk:
6 minuten…
De cruciale tijd bij een hartstilstand zijn de eerste 6 minuten. Hoe sneller iemand gereanimeerd wordt, hoe groter de kans op leven én leven met minimale schade. Voor de professionele hulpverlening is het vaak lastig om binnen deze tijd bij een slachtoffer aan te komen. Als burgerhulpverlener start jij in die kritieke minuten de eerste hulp op en begin je met reanimeren.
Jouw taak als burgerhulpverlener
Wanneer 112 wordt gebeld, stelt de meldkamer Ambulancezorg vast of het om een mogelijke hartstilstand gaat. Als dit het geval is, ontvangen de burgers die het dichtstbij het slachtoffer zijn automatisch een alarmoproep. Je gaat naar het slachtoffer toe (of haalt eerst een AED, afhankelijk van de oproep) en je start de reanimatie alvast op. Dat kan handmatig zijn of met behulp van een AED. Je reanimeert net zo lang totdat de ambulance is aangekomen en professionals het werk van je overnemen.
Hoe word ik gealarmeerd?
Wanneer is vastgesteld dat het om een mogelijke hartstilstand gaat, worden de burgerhulpverleners die zich dichtbij het slachtoffer bevinden, binnen een straal van 750 meter, automatisch gealarmeerd. Als vrijwilliger ontvang jij een bericht op je telefoon, per app of sms. Je wordt gevraagd rechtstreeks naar het slachtoffer te gaan of eerst een openbare AED op te halen en dan ter plaatse te gaan.
Wie kan burgerhulpverlener worden?
Iedereen die kan reanimeren, kan zich bij HartslagNu aanmelden. Jij en ik. Jong en oud. Hoe meer mensen bij het netwerk zijn aangesloten, hoe beter. Wanneer je wordt geregistreerd als hulpverlener bij HartslagNu, dan heb je een erkende reanimatietraining gevolgd en zorg ervoor je dat je ieder jaar een opfriscursus volgt.
Hulp verlenen wanneer jij wilt
Je verleent hulp wanneer je kunt. Zo kan het zijn dat je niet je plek acuut kan verlaten. En, weet je op voorhand dat je niet oproepbaar bent of wilt zijn, dan kun je dit ook aangeven. Dit kan je in je profiel in de app of op Mijn HartslagNu instellen. Zo heb je altijd zelf in de hand of je wel of niet opgeroepen wordt of naar een reanimatie gaat.
Meld je aan
Registreer je als burgerhulpverlener wanneer je kan reanimeren. Daarnaast moet je ook willen reanimeren als dat nodig is. Ben je al professioneel hulpverlener? Ook dan is je registratie van harte welkom!
Meld je aan als burgerhulpverlener op HartslagNu.nl
Wil je een cursus reanimeren volgen: Meld u snel aan bij EHBO vereniging Helmond via mailadres:secretariaat@ehv-helmond.nl
Namens de Wijkraad Dierdonk
Arie Manders