Dierdonk 3D: Tussen Kunst & Quizien

U bent gewend dat ik als geheim agent Dierdonkse vrijwilligers in het zonnetje zet. Ik begeef mij in cognito en probeer als detective informatie te verzamelen die niet voor iedereen toegankelijk is. Deze keer heb ik echter besloten een lofzang te schrijven over een uniek evenement dat door slechts 5 vrijwilligers is georganiseerd. Niet alleen door de vrijwilligers te benoemen maar ook door uit een te zetten hoe gaaf hun geesteskind was.

Het kan u niet ontgaan zijn. Zondag 9 september vond het wijkevenement ‘Tussen Kunst & Quizien’ plaats, naar aanleiding van het 25 jarig bestaan van Dierdonk. Een jaar geleden werd door het bestuur van de wijkvereniging al een oproep gedaan voor vrijwilligers die rond mei 2018 een uniek evenement wilden organiseren. Er was een concreet idee om Food en Kunst te combineren en is een groep mensen aan het werk gegaan maar de ideeën bleken te ver uit elkaar te liggen. Even leek het erop dat er geen evenement zou komen. Met name de wijkvereniging bleef van mening dat er iets gedaan moest worden. Zo kregen 3 bestuursleden Jan van Duren, Gerard Bosmans en Ivo Dolmans de heren Bert Valentijn en Niek de Jongh aan tafel voor een doorstart van het idee en bedachten de naam Tussen Kunst & Quizien. De basis werd een hernieuwde versie van Kunst in Dierdonk, uitgebreid met unieke foodproducten. Deze keer niet bij de kunstenaars aan huis maar geconcentreerd op een veld. Er werd gekozen voor De Korte Geer op de zondag van de DierdonkDagen. Bezoekers konden dan de veengeulbrug over en genieten van 2 wijkevenementen tegelijk. Voor Tussen Kunst & Quizien betekende dat dat er geen toiletwagens of drankvoorzieningen nodig waren. Een gouden greep.

Al snel werd duidelijk dat zo’n speciale gelegenheid opgeluisterd zou moeten worden met een nieuw kunstwerk. Petry Claassen werd gevraagd om voor een relatief beperkt bedrag een kunstwerk te ontwerpen en maken dat op een zichtlocatie kon worden geplaatst. De organisatie was in mei meteen enthousiast over haar ontwerp van ‘Meisje met vogel’. Het is haar gelukt om voor de zomervakantie het beeld naar de bronsgieter te sturen zodat het zeker op tijd klaar zou zijn. 

De begroting werd opgesteld en naast de bijdragen van wijkvereniging, wijkraad, Stichting DierdonkDagen en Ondernemers Sociëteit Dierdonk was al snel duidelijk dat er meer geld nodig was. Ervaren lobbyisten Jan en Bert hebben de begroting sluitend gekregen door bijdragen te vragen aan Rabobank, Gemeente Helmond en Stichting NKV-gebouw.

Als eerste werd nagedacht over de onthulling van het beeld. Jan en Bert hebben veel connecties binnen de Gemeente en vonden 4 (ex-) wethouders bereid om het beeld feestelijk te onthullen. Jan van de Zanden en Sjef Jonkers als bedenkers van de wijk, Frans Stienen als voormalig wijkwethouder en Gaby van den Waardenburg als huidig wijkwethouder. Onder grote belangstelling, en muzikaal opgeluisterd door ’t Akkoordje, werd met een drone het doek van het beeld verwijderd. Het beeld werd goedkeurend bekeken onder het genot van een glas Prosecco. 

Niek was verantwoordelijk voor het Kunst-gedeelte. Hij was immers al jaren betrokken bij Kunst in Dierdonk en liep ook al met het idee rond om dat weer nieuw leven in te blazen. In korte tijd had hij 30 kunstenaars bereid gevonden om die zondagmiddag acte de presence te geven. Zeer geslaagd was ook de uitbreiding met Haw ’t Hellemonds en ballonnenclowns. Bert wist basisschool Dierdonk te bewegen om de kunstwerken voor de veengeulbrug te maken. Erg mooi. 

Gerard bemoeide zich met het Quizien-gedeelte. Unieke foodproducten moesten er komen voor een beperkt bedrag. Dus geen rijtje Foodtrucks maar originele foodproducten. Het succesnummer bleek de stand met gefrituurde sprinkhanen en meelwormen te zijn. Honderden zijn er na enige aarzeling gegeten. Ook een succes waren de fruitpizza, de houtovenpizza’s, de groene smoothies die zelf geblend moesten worden op een fiets en de vegetarische biefstuk. Er was ook ijs maar dan anders. Live gehakte icerolls met bijvoorbeeld fruit en oreo waren zeer lekker. Gerard wist goed binnen het budget te blijven zodat bijna alles gratis was. Alleen voor de icerolls, koffie, fruitpizza en houtovenpizza moest worden betaald. En niet 2 of 3 munten a € 2,50 zoals bij Brandefood, maar voor een halve DierdonkDagen-bon ofwel € 0,90. 

Mede door het mooie weer waren er veel bezoekers die in een ontspannen sfeer genoten van de mooie combinatie van Kunst en Food. Een formule die zeker voor herhaling vatbaar is al heb ik van de vrijwilligers begrepen dat ze nu nog niet weten wanneer de 2e editie zal plaatsvinden. Hebt u ideeën en/of wilt u die editie mee vorm geven, meld u dan bij de wijkvereniging (secretariaatwijkverening@dierdonk.nl). 

Kunstige en smakelijke groeten van geheim agent pd7

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.