Aardgasvrij

Beste Wijkbewoners,

Door de Wijkraad Dierdonk is aan mij gevraagd u op de hoogte te houden van de ontwikkelingen rond het Thema: Aardgasvrij Helmond-Dierdonk.

Het thema bevat slechts 3 woorden, maar dit betekent nog al wat voor iedereen: aardgasvrij wonen betekent dat je je woning en kraanwater op een andere manier gaat verwarmen en je je gaskookplaat vervangt door bijv. een inductiekookplaat. Gelukkig hebben we (nu nog) voldoende tijd om ons hierop voor te bereiden.

Waarom aardgasvrij?

Wanneer je je woning aardgasvrij maakt, investeer je feitelijk in de toekomst. Immers, uiterlijk in 2050 moet heel Nederland aardgasvrij zijn. Door hier al in een eerder stadium stappen in te zetten, sorteer je hierop alvast voor. Door aardgas te vervangen door een duurzaam alternatief, dringen we met z’n allen in één klap de CO2-uitstoot in onze stad fors terug. Zo kunnen we ervoor zorgen dat onze kinderen, kleinkinderen en de generaties na hen hier naar hartenlust kunnen leven en genieten.

Wat gebeurt er in Helmond?

Helmond loopt mee voorop in de beweging naar een aardgasvrij Nederland. Zo zitten we mee aan het roer en bepalen we de koers mee. Uiteindelijk wordt in elke wijk het aardgasnet vervangen door een duurzame oplossing. Welke oplossingen dit kunnen zijn, welk alternatief op welke plek geschikt is, wat dit betekent etc. gaat men nu onderzoeken. Dat doet men samen met inwoners. Het onderzoek resulteert in een energieplan voor elke wijk. Hierin staat welke duurzame alternatieven voor aardgas op elke specifieke plek het meest geschikt zijn en wat deze financieel betekenen. Dit biedt houvast voor iedereen in de keuze voor een energieoplossing in een wijk, buurt of woning. Deze plannen moeten uiterlijk in 2021 gereed zijn. Ook voor Dierdonk wordt zo’n energieplan gemaakt. Wanneer hiermee gestart wordt, is nu nog niet bekend. U krijgt nu en in de toekomst heel veel informatie via allerlei kanalen over aardgasvrij wonen. Ik zal proberen u op de hoogte te houden over wat al deze ontwikkelingen betekenen voor onze wijk Dierdonk. Wat gebeurt er allemaal, wat kunt u individueel doen, wat kunnen we als wijkbewoners samen doen en wat wordt er via de gemeente geregeld?

Informatie voor Dierdonk

Hebt u op dit moment al vragen over aardgasvrij Helmond-Dierdonk? Wat vindt u ervan, wat verwacht u ervan? Ik verneem het graag van u en probeer u hierbij verder te helpen. Daarnaast is mijn bedoeling om maandelijks iets over dit thema te vermelden via de Gazet en via onze website https://dierdonk.nl/wijkraad/duurzaam/. Hier staat al ter informatie voor u het gemeente beleid voor de komende jaren. In het najaar van 2018 wil ik een wijkinformatie avond voor u organiseren. Als u ideeën , aanbevelingen of tips voor mij heeft, aarzel niet om contact met mij op te nemen. Op dit moment doe ik dit thema nog alleen, indien iemand bereid is mij te helpen, heel graag.

Zoals gezegd, is er nu nog voldoende tijd. Maar indien u dit jaar uw CV ketel gaat vervangen, of uw keuken, kunt u zich de vraag stellen, ga ik nog voor gas of ga ik elektrisch.

Met vriendelijke groeten

Arie Manders
Rhulenhofweide 44
5709SH Helmond
Tel      0492517564
Mob  0653310131
Email a.manders23@upcmail.nl