Albert Heijn Dierdonk: hoe zit het en wat zijn de mogelijkheden?

Een bericht van de Wijkraad Dierdonk

De Albert Heijn is afgebrand en komt niet meer terug. Dat is bij iedereen in Dierdonk bekend. De afgelopen weken hebben we hartverwarmende betrokkenheid gezien onder de Dierdonkers. Telefoontjes, appjes, mailtjes, gesprekken, een petitie: we willen jullie als Wijkraad ontzettend bedanken voor jullie actieve rol, voor jullie ideeën en voor alles waar jullie ons over hebben aangeschoten. Prachtig en hartverwarmend.

Ook als wijkraad hebben we niet stil gezeten en we zijn op zoek gegaan naar wat de situatie precies is, wat wij kunnen doen, wat de rol van de pandeigenaar is, wat de rol van de gemeente is en wat er in de toekomst kan gaan gebeuren. Graag praten we jullie daar via dit bericht over bij.

Supersnel een nieuwe super

De pandeigenaar laat weten dat er geen nieuwe Albert Heijn komt. Dat is een voldongen feit waar wij ons helaas bij neer te leggen hebben en waar de gemeente ook niets aan kan veranderen. Als Wijkraad hebben we de uitdrukkelijke wens dat er wél een nieuwe supermarkt komt. Dat hebben we ook zo aan de gemeente laten weten. De gemeente heeft dezelfde wens en heeft dat ook kenbaar gemaakt bij de pandeigenaar. We hebben verschillende supermarktketens aangedragen. De gemeente heeft datzelfde gedaan.

We moeten dus een supermarktketen bereid zien te vinden om zich in Dierdonk te vestigen. Tot nu toe hebben die ketens niet aangegeven dat ze erop in gaan, maar we geven de moed niet op en dat doet de gemeente ook niet, zo begrijpen wij. Maar het eerlijke verhaal is dat wij als wijkraad geen supermarkt bouwen en exploiteren en de gemeente ook niet. Uiteindelijk moet een supermarkt een winstgevende winkel kunnen exploiteren en het enige dat je als inwoner kunt doen is dan ook je boodschappen ín je wijk doen.

 

En die woningen dan?

De gemeente gaf in een bericht aan dat ze wellicht willen meedenken over woningen, maar dan alleen als dat de vestiging van een supermarkt haalbaarder maakt. Stel dat het niet lukt om er alleen een supermarkt te vestigen, en dat een supermarkt met woningen er bovenop wél een haalbare business case is, dan zou de gemeente in principe daarin willen meedenken. Wij hebben aangegeven dat we overvallen waren door deze mededeling en zeker over welk type woningen er dan zou moeten komen.

Wat in elk geval belangrijk is om te melden is dat het huidige bestemmingsplan alleen detailhandel toestaat, oftewel: een supermarkt. Dus stel dat er een initiatief komt met inderdaad een supermarkt plus woningen, dan zal er een bestemmingsplanwijziging nodig zijn en dan kunnen we daar als bewoners nog van alles van vinden. Dan gaat het trouwens puur om het feit dát er woningen bij komen, niet om welke woningen precies.

Het standpunt van de wijkraad is dat we liever alléén een supermarkt hebben, maar als het echt noodzakelijk is voor de vestiging van een supermarkt dat er óók woningen bij komen, dan ondersteunen we dat. Wel zullen we in gesprek gaan met een initiatiefnemer en de gemeente over welke woningen we dan het liefste zouden zien. In dat geval verwachten we van een initiatiefnemer een zogenaamde ‘Omgevingsdialoog’, zoals dat ook formeel is afgesproken door de gemeenteraad.

 

Wat als er überhaupt geen supermarkt komt?

Het eerlijke verhaal is dat er ook een scenario is dat er überhaupt geen supermarkt terugkeert. Als er geen keten bereid is om in te stappen, óók niet als het mogelijk wordt gemaakt met woningen er bovenop, dan hebben wij én de gemeente botte pech. Wij kunnen geen initiatiefnemer dwingen om een supermarkt te starten.

In dat geval blijft het feit dat er een bestemmingsplan detailhandel op deze locatie ligt, dus dan blijft deze plek liggen zoals-ie nu ligt, vrezen we. We willen heel graag dit scenario voorkomen, dus als jullie mensen kennen die in de supermarktbranche zitten: laat het ons weten. Elke hulp is welkom.

 

Wat doen we in de tussentijd?

We hebben met spoed een afspraak gemaakt met wethouders Van den Waardenburg en De Kort. Daar hebben we onze wensen doorgegeven. In een goed gesprek hebben we aangegeven wat wij belangrijk achten voor Dierdonk. Onderdeel daarvan is ook dat wij vinden dat wij geen mogelijkheid onbenut willen laten om het centrum van Dierdonk sowieso een boost te geven. Daarnaast hebben we aan de gemeente gevraagd om zich op korte termijn in te spannen voor een PostNL-punt en een pinautomaat in Dierdonk, want die missen we ook nu. De gemeente pakt dat op, maar is daarin ook afhankelijk van andere partijen.

Daarnaast hebben we aangegeven dat de meer out-of-the-box-oplossingen die tot nu toe genoemd zijn, zoals een markt, een SRV-wagen en een coöperatieve supermarkt voor en door de Dierdonkers wat ons betreft onhaalbaar zijn en dat we vastgelopen zijn op dergelijke ideeën.

 

Deel met ons je ideeën en zorgen op 21 maart

Zoals gezegd: we zitten constructief om tafel met de gemeente. Maar zoals ook al gezegd: wij én de gemeente zijn uiteindelijk wel afhankelijk van de pandeigenaar en mogelijk van supermarktketens. De gemeente kan enkel initiatieven die worden gepresenteerd toetsen én heeft bij de pandeigenaar uitdrukkelijk de wens neergelegd om een nieuwe supermarktketen te zoeken.

Gezien alle vragen, opmerkingen en ideeën, hebben we besloten om een gespreksavond te organiseren op 21 maart. Misschien hebben we nog iets over het hoofd gezien. Alle input is welkom, dus heel graag: tot dan!

 

Met vriendelijke groeten
Wijkraad Dierdonk

 

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

3 reacties op Albert Heijn Dierdonk: hoe zit het en wat zijn de mogelijkheden?

 1. Franca Leurs schreef:

  Beste wijkraad,
  Dank voor deze zeer duidelijke, transparante en betrokken mail.
  Heel fijn dat jullie ons op de hoogte houden.
  Ik heb nog een vraagje. De huidige grondeigenaar zegt dat er geen AH komt. Kan hij dat beweren als wettelijke vertegenwoordiger van de holding Albert Heijn? Ik meen dat hij franchisenemer is en vraag me dit daarom af.
  Verder zal ik proberen om 21 maart aanwezig te zijn. Ik heb werkverplichtomgen waardaar ik laat thuis verwacht te zijn.
  Nogmaals veel dank!

 2. Mary veen schreef:

  We hopen op een Nettorama want mensen uit Helmond rijden zelfs naar Gemert hiervoor. Deze winkel zou mensen uit heel Helmond trekken. Dus zeker op een goede plaats zitten.

 3. Carine van Vuure schreef:

  Hi, de eigenaar van het pand wil geen AH meer. Het is echter de vraag wat AHOLD-NL wil. Misschien is het een idee om een brief te sturen aan de directie Nederland van AH. Het kan nl niet zo zijn dat de winkel niet uit kon. Vorig jaar is er nog groots verbouwd. Dus toen was dat wel rendabel. Die eigenaar van dat pand wil gewoon niet. Ik vind dat we als wijk moeten vasthouden aan de bestemming supermarkt. En de gemeente kan dat eventueel stimuleren door het aantrekkelijk te maken. Het is te vroeg om consessies te doen.
  Verder is het zo dat hij neem ik aan verzekerd was, dus waarom niet gewoon terugbouwen. De juiste argumenten hebben we niet gehoord volgens mij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.