Ooievaarsnest Bakelse Beemden

Ooievaarsnest Bakelse Beemden

Wijkbewoners hebben een initiatief bij de Wijkraad van Dierdonk ingebracht voor het plaatsen van een ooievaarsbroed- gelegenheid. Het gaat in dit geval over twee palen met daarop een plateau voor de nestgelegenheid. Vanwaar dit initiatief? De reden was dat er de laatste jaren foeragerende ooievaars zijn waargenomen, daar komt nog bij dat het gebied zich uitstekend leent voor deze vogelsoort en dat zeker gezien de huidige aanpassing van het gebied. Ooievaarsnest Bakelse BeemdenHet gebied van de Bakelse Aa wordt aangepast en geschikt gemaakt om bij overvloedige regenval het extreme overschot aan hemelwater gedurende enige tijd op te kunnen vangen. Bijkomend voordeel het gebied zal na de aanpassing aantrekkelijker zijn voor zowel mens als dier met mogelijk in de toekomst ook nog eens jonge ooievaars als resultaat. De wijkraad vond het een uitstekend initiatief en heeft de vraag dan ook onder de aandacht gebracht van de Gemeente Helmond en natuurlijk hebben we ook het Waterschap Aa & Maas op de hoogte gebracht van het initiatief, beide instanties stonden positief tegenover het idee.

Maar ja dan komt het, hoe financier je zulk een project? Nou ook daar is een prettige oplossing voor gevonden. De Rabobank uit Helmond sponsort een flink bedrag en de Gemeente Helmond neemt een gelijksoortig bedrag voor haar rekening. Daarnaast is ook de Ondernemers Sociëteit Dierdonk en de Wijkvereniging gevraagd een financiële bijdrage te leveren en beide instellingen hebben toegezegd daarvoor open te staan. Intussen is het zo dat de Ondernemers Sociëteit Dierdonk een concreet bedrag heeft toegezegd waardoor het project zeker uit gevoerd zal gaan worden. De wijkraad heeft toegezegd voor het ontbrekende deel en voor het onderhoud in de eerste vijf jaren garant te staan.

De planning terzake van de plaatsing van de nestpalen is gesteld op medio april 2015 en geschiedt onder de regie van de Gemeente Helmond.

Dit deel van het Project Herinrichting Bakelse Aa verkeert nu in een afrondende fase, het bos wat ook binnen het gebied is gelegen moet nog worden ontwikkeld.

Het is de bedoeling om de oplevering van het project te laten plaats vinden in de zomerperiode gedacht wordt aan de 2de helft van de maand juni, omdat we dan de weergoden mogelijk aan onze zijde hebben.

Vragen over het project waterberging De Bakelse-Beemden kunt u stellen aan het Waterschap Aa en Maas in de persoon van:
Mevr. I. Rijkers, WB Projectleider G&I, T +31 73 6158269 en M +31 620844541, E irijkers@aaenmaas.nl, wanneer u informatie wilt over Ooievaarsnest Bakelse Beemden dan kan dat via het secretariaat van de wijkraad Dierdonk t.n.v. René van Lierop via de contact pagina.

Dit bericht is geplaatst in Bakelsebeemden, Nieuws met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.