RONDLEIDING HEEMHUIS DEURNE & BEUGELEN

Op dinsdag 19 maart 2019 gaat Moet Niks op excursie naar het Heemhuis in Deurne. In dit monumentale pand zijn ook archeologische vondsten te zien, is de expositie Vaarwel Deurnese emigranten te bewonderen en kan er gebeugeld worden. 

Excursie naar het Heemhuis Deurne
RONDLEIDING HEEMHUIS & BEUGELEN

Dinsdag 19 maart 2019
Aanvang: 14.00 uur

Heemhuis
In dit monumentale pand, dat het thuis is van de Heemkundekring H.N. Ouwerling Deurne, was vroeger een café gevestigd. Wanneer de stamgast in die tijd de voordeur opende, stond hij direct midden in het herberglokaal. In de keuken zijn de voorraadkast – met turfvak om het fornuis of de plattebuiskachel te stoken – nog aanwezig. De zolderis ingericht als oudheidkamer. Hier worden oude voorwerpen getoond. Van historische munten tot Sunlight-zeep. In de kelder zijn archeologische bodemvondsten te bezichtigen uit Deurne. De collectie bestaat uit onder meer delen van een oud walvisskelet en potscherven uit de omgeving van het Groot Kasteel. Tevens is er een kopie te zien van de in de Peel gevonden vergulde Romeinse helm. Het originele exemplaar bevindt zich in het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden.

Expositie
Er zijn regelmatig interessante exposities met thema’s die aansluiten bij de historie van de gemeente Deurne. Ten tijde van het bezoek van Moet Niks is de expo Vaarwel-Deurnese emigrantente zien.

Beugelen
In de tuin van het Heemhuis ligt een originele beugelbaan. Beugelen is één van de oudste balsporten van Nederland. Officieel een ‘herensport’ maar tegenwoordig kan jong en oud eraan meedoen! Het is een sport waarbij een zware bol met een houten schop of sleger in beweging gebracht wordt. Het is de bedoeling om de bol door de ring in het midden van de baan te laten rollen.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.