Verslag Moet Niks reis naar Luik

Verslag Moet Niks reis naar LuikVerslag Moet Niks reis naar Luik

“Vanmorgen in het zuiden kans op wat lichte regen. Verder licht bewolkt. De temperatuur loopt op tot 20 graden.” Zo klonk het op 12 mei op de radio. Ideaal weer om een busdagtocht te maken. 44 Enthousiaste mensen vertrokken om half negen van Dierdonk naar Luik en Blegney.

Na een voorspoedige reis kwamen we in Luik. Een indrukwekkende stad en een uitdaging voor de chauffeur. Ongelooflijk hoe hij zijn Mercedes bus door de drukke en nauwe straatjes wist te manoeuvreren. Het zoeken naar een plaats om ons veilig uit te laten stappen was ook een hele opgave. De weinige parkeerplaatsen voor toerisme bussen werden ingenomen door auto-parkerende Belgen.

Het kostte daardoor veel tijd voordat we aan de koffie konden beginnen. Het was een hele troost dat de koffie van uitstekende kwaliteit was en de warme wafel koek bracht ons weer helemaal in stemming.

Daarna maakte de bus, waarin inmiddels ook een Frans denkende, maar gelukkig Nederlands sprekende gids was gearriveerd, een 2 uur durende tocht langs de interessante plekken van Luik. Opnieuw konden we genieten van de stuurkunsten van onze chauffeur Perry. En natuurlijk van de mooie plekken en gebouwen. Het meeste indruk maakte het schitterende uitzicht over de stad, vanaf de Citadel.
Ook het nieuwe station maakte veel indruk.

Daarna was er anderhalf uur de tijd om zelf nog wat te bekijken, wat te drinken of te winkelen. U zult het misschien niet geloven: Enkele Dierdonkers hadden de moed om de trap met 374 treden tot het einde te beklimmen. Het weer terug klimmen ging hen toch beter af.
Na deze bijna Olympische prestatie vertrok de bus naar de eindbestemming van onze tocht: De mijnen van Blegney.

Ons gezelschap werd in twee groepen gesplitst. Een groep bleef bovengronds en de andere groep daalde, voorzien van blauwe kiel en gele helm af naar de plaatsen waar de kolen werden gedolven.

Dit werd het hoogtepunt van de dag. Het was een bestemming die je zelf niet zo gemakkelijk kiest. Er waren in ons gezelschap mensen die altijd al gedroomd hadden om in een echte mijn te kunnen kijken.

We werden uitgebreid ingelicht over de geschiedenis van de mijn en over de mensen die daar hun brood hadden verdiend: Vrouwen en kinderen werkten in het begin van de vorige eeuw nog in de mijn.

Voordat de elektrische kolentreintjes in gebruik werden genomen, moesten vrouwen en kinderen de wagons met handkracht voortbewegen. Later werd een deel van dit werk door paarden overgenomen. Alleen al de manier waarop die naar beneden werden gebracht zou bij de Dierenbescherming de haren ten berge doen rijzen.

De foto’s die we gemaakt hebben zullen u een goede indruk geven van hetgeen er in de mijnbouw allemaal gebeurde. U kunt genieten van de fotoreportage in het foto album.

Na een 3-gangen diner in de mijnwerkers kantine vertrokken we, terug naar Dierdonk.

Het programma voor de komende tijd is als volgt:

Dinsdag 7 juli 10:30 uur, fietstocht “Eat and Bike”. We vertrekken vanaf het parkeerterrein bij Albert Heijn. Na ongeveer 15 kilometers stoppen we voor koffie en vlaai. Neem voor de volgende pauze zelf brood en drinken mee. Rond 17:00 uur zijn we op ons diner adres.

De kosten voor koffie, vlaai en het diner bedragen € 20,-. Niet-fietsers kunnen zich ook bij het diner aansluiten. De kosten bedragen dan € 15,- Zij krijgen het diner-adres bij hun betaling te horen.
U kunt zich tot 3 juli bij gelijktijdige betaling, opgeven bij Jeanne, Rhulenhofweide 10, tel: 512516. Gebruik daarbij een enveloppe met naam, telefoonnummer en het geld.

Woensdag 15 juli13:30 uur is het jaarlijkse Jeu de Boules toernooi met aansluitend de barbecue. De kosten voor de barbecue zijn € 12,50.
U kunt zich tot 10 juli bij gelijktijdige betaling, opgeven bij Jeanne, Rhulenhofweide 10, tel: 512516. Gebruik daarbij een enveloppe met naam, telefoonnummer en het geld.

U kunt zich ook opgeven als u alleen mee wilt doen met de barbecue.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.