Beste Wijkbewoners,
Door de Wijkraad Dierdonk is aan mij gevraagd u op de hoogte te houden van de ontwikkelingen rond het Thema: Aardgasvrij Helmond-Dierdonk.
Het thema bevat slechts 3 woorden, maar dit betekent nog al wat voor iedereen: aardgasvrij wonen betekent dat je je woning en kraanwater op een andere manier gaat verwarmen en je je gaskookplaat vervangt door bijv. een inductiekookplaat. Gelukkig hebben we (nu nog) voldoende tijd om ons hierop voor te bereiden.
Waarom aardgasvrij?
Wanneer je je woning aardgasvrij maakt, investeer je feitelijk in de toekomst. Immers, uiterlijk in 2050 moet heel Nederland aardgasvrij zijn. Door hier al in een eerder stadium stappen in te zetten, sorteer je hierop alvast voor. Door aardgas te vervangen door een duurzaam alternatief, dringen we met z’n allen in één klap de CO2-uitstoot in onze stad fors terug. Zo kunnen we ervoor zorgen dat onze kinderen, kleinkinderen en de generaties na hen hier naar hartenlust kunnen leven en genieten.
Wat gebeurt er in Helmond?
Helmond loopt mee voorop in de beweging naar een aardgasvrij Nederland. Zo zitten we mee aan het roer en bepalen we de koers mee. Uiteindelijk wordt in elke wijk het aardgasnet vervangen door een duurzame oplossing. Welke oplossingen dit kunnen zijn, welk alternatief op welke plek geschikt is, wat dit betekent etc. gaat men nu onderzoeken. Dat doet men samen met inwoners. Het onderzoek resulteert in een energieplan voor elke wijk. Hierin staat welke duurzame alternatieven voor aardgas op elke specifieke plek het meest geschikt zijn en wat deze financieel betekenen. Dit biedt houvast voor iedereen in de keuze voor een energieoplossing in een wijk, buurt of woning. Deze plannen moeten uiterlijk in 2021 gereed zijn. Ook voor Dierdonk wordt zo’n energieplan gemaakt. Wanneer hiermee gestart wordt, is nu nog niet bekend. U krijgt nu en in de toekomst heel veel informatie via allerlei kanalen over aardgasvrij wonen. Ik zal proberen u op de hoogte te houden over wat al deze ontwikkelingen betekenen voor onze wijk Dierdonk. Wat gebeurt er allemaal, wat kunt u individueel doen, wat kunnen we als wijkbewoners samen doen en wat wordt er via de gemeente geregeld?
Informatie voor Dierdonk
Hebt u op dit moment al vragen over aardgasvrij Helmond-Dierdonk? Wat vindt u ervan, wat verwacht u ervan? Ik verneem het graag van u en probeer u hierbij verder te helpen. Daarnaast is mijn bedoeling om maandelijks iets over dit thema te vermelden via de Gazet en via onze website https://dierdonk.nl/wijkraad/duurzaam/. Hier staat al ter informatie voor u het gemeente beleid voor de komende jaren. In het najaar van 2018 wil ik een wijkinformatie avond voor u organiseren. Als u ideeën , aanbevelingen of tips voor mij heeft, aarzel niet om contact met mij op te nemen. Op dit moment doe ik dit thema nog alleen, indien iemand bereid is mij te helpen, heel graag.
Zoals gezegd, is er nu nog voldoende tijd. Maar indien u dit jaar uw CV ketel gaat vervangen, of uw keuken, kunt u zich de vraag stellen, ga ik nog voor gas of ga ik elektrisch.
Met vriendelijke groeten
Arie Manders
Rhulenhofweide 44
5709SH Helmond
Tel 0492517564
Mob 0653310131
Email a.manders23@upcmail.nl
‘Aardgasvrij Helmond-Dierdonk’
Een paar jaar geleden was aardgas nog ‘schoon’ en nu moet het weg.
Voorop lopen kan de gemeente bij nieuwbouw, maar bestaande wijken moeten nog tenminste 20 jaar aangesloten blijven.
Onze openhaard is vorig jaar vervangen door een gashaard met een zeer hoog rendement, schoon en efficiënt. Kosten: 5400 euro. Wanneer kan deze investering bij het grofvuil?
Ik adviseer om op te trekken met het Energiehuis Helmond (Informatiecentrum voor Duurzame Energie Helmond in de Torenstraat 3-5 http://www.energiehuis.nl). Ik werk vanuit het Dr.-Knippenbergcollege met hen samen. Ik ben betrokken geweest bij de oprichting ervan naar aanleiding van de Helmondse conferentie Alle Lichten op Groen http://www.allelichtenopgroen.nl ). Zij adviseren kosteloos en onafhankelijk op het gebied van duurzame energie en dus ook op het gebied van aardgasloos koken en verwarmen.
Heel vreemd , waarom aardgas weg. Laten we er eerst eens voor zorgen dat de oerwouden niet bij dit tempo gekapt worden. En dat er geen hout naar Nederland komt om de kolen centrales te laten branden. Dit om aan de milieu eisen te voldoen.
Dit alles nog buiten het feit dat je huis omzetten ca. 20.000 euro kost voor een normal huis. Dit is voor een normal gezin niet op te brengen. En onderhoud zal ook veel kostbaarder zijn. Leuk bedacht maar verder zinloos.
Wat wil men oplossen?
Ik snap het niet meer. Gaat het om een einde te maken aan de problemen in Groningen of gaat het echt om het milieu?
Ik weet nog als de dag van gisteren dat we allemaal aan het aardgas moesten. En de Sterreclame IN HOLLAND STAAT EEN HUIS, dat kon je voor 7 cent per kuub kopen en via de centrale verwarming het hele huis verwarmen. Zonder kosten werden de gasapparaten omgebouwd, want het was een zaak van nationaal belang. Het kon niet op! De overgrote hoeveelheid van onze in de schoot geworpen schat werd voor een habbekrats aan andere landen geleverd. En nu zakt een deel van Nederland in elkaar.
Dat leidt weer tot grote paniek, alleen wordt de rekening nu bij de burger neergelegd. Van ons wordt verwacht dat we snel zo’n € 20.000,- uitgeven om in alternatieve energiebronnen te investeren. De overheid kijkt toe hoe een en ander zich ontwikkelt en gaat verder met het privatiseren van allerlei zaken. Immers: Geld moet rollen en het liefst in de zakken van henzelf of van hun vriendjes. Men is zelfs bereid om de hele infrastructuur voor gastransport overhaast uit de grond te halen.
Deze week stond een artikel in de krant dat mij bijzonder aansprak. Er stond in dat het mogelijk is om waterstofgas te verarmen tot een soort aardgas. Dit gebeurt nu ook met de conversie van hoog calorisch aardgas naar aardgas dat we in ons huis gebruiken. Het waterstofgas kan gemaakt worden via elektrolyse. Dat kan met de elektriciteit van windmolens; zonnecellen; getijdenstromingen en watermolens.
Op die manier is het probleem van wat te doen met die elektriciteit en de opslag ervan ook opgelost. Anders wordt de volgende aanslag op ons geld de ombouw van het elektriciteitsnet.