Bijeenkomst Bakelse bossen

Bijeenkomst Bakelse bossen 25-05-2016

Bijeenkomst Bakelse bossenOp woensdag 25-05-2016 is er in wijkhuis De Brem ( Rijpelberg) een 2de bijeenkomst geweest, georganiseerd door Belangengroep Rijpelberg.
Aanwezig waren afgevaardigden van Belangengroep Rijpelberg, Gemeente Helmond ,stadswacht Helmond,Brabant Water (voorheen WOB),wijkraad Dierdonk, bewoners van Helmond oost, Rijpelberg, Dierdonk en hondenwerkgroep “Hart voor honden Dierdonk”.

De bijeenkomst was op de 1ste plaats georganiseerd op verzoek van Belangengroep Rijpelberg omdat vanuit de wijk vragen zijn gesteld of er in de Bakelse bossen “iets” georganiseerd kan worden voor honden.

De eerste vraag was aan de stadswacht.Waarom zijn er in april/mei in de Bakelse bossen door stadswachten (in opleiding) hondenbezitters gewaarschuwd om de hond aan te lijnen? Het blijkt dat aan de wijkagent in Dierdonk een bijna bijtincident is gemeld. Hierop is door de stadswacht gereageerd om de aanlijnplicht te handhaven.
De bekeuring kan tussen de € 90,- en € 140,- liggen, het bedrag wordt bepaald door de ernst van de situatie.Er zijn overigens in de Bakelse bossen geen bekeuringen uitgedeeld.

Brabant Water stelde voor,om als pilot van 1 jaar, 2 kleine zones in de Bakelse bossen aan te wijzen waar honden los mogen lopen. In de rest van het bos zou aanlijnplicht gehandhaafd blijven.Dit is met het oog op wat in de toekomst het beleid in Nederland wordt. Brabant Water is niet van plan iets te veranderen in de  de ATB route.
Hondenwerkgroep “Hart voor honden Dierdonk”is tegen het opdelen in zones van het Bakels bos, nu en in de toekomst en voor het handhaven van de aanlijnplicht en heeft haar standpunt aan Brabant Water gemeld. Het bos is te klein om ook nog eens in zones te worden opgedeeld en gezien het aantal recreanten in het bos zijn er relatief weinig incidenten gebeurd. Dit werd ook beaamd door Brabant Water,de stadswacht en het is te lezen in een verslag van Tourclub ’81 (http://www.tc81.nl/page7.html en te lezen op facebook “Hart voor honden Dierdonk”).

Op 15-06-2016  om 19.30 is er vanaf het Sjef de Kimpepad een delegatie die gaat bekijken waar de loslaatzones zouden kunnen komen. Belangstellenden kunnen zich hierbij aansluiten.
“Hart voor honden Dierdonk”wil het bos voor alle recreanten veilig houden door niets aan het huidige beleid te veranderen. Door de aanwezigheid van de vele wandelaars met honden is er een grote sociale controle in het bos.Zonder deze sociale controle is de kans op calamiteiten veel groter. Gemeente Helmond staat landelijk al op de 11de plaats in de Algemeen Dagblad misdaadmeter.
Laten we Helmond niet nog onveiliger maken!
Voor meer informatie over dit onderwerp kijk op facebook “Hart voor honden Dierdonk” onder “Veiligheid en sociale controle Bakelse bossen”, “Gebruik van de mountainbikeroute Bakelse bossen,””Gebruik maken van de hele Bakelse bossen” en “Handhaving hondenaanlijnplicht en etiketten wandelaars/mountainbikers in de Bakelse bossen”.

Hondenwerkgroep “Hart voor honden Dierdonk”
Veronika Tuip
Nicole Verstappen-van den Hurk

Dit bericht is geplaatst in Nieuws met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.